Web Analytics Made Easy - Statcounter

۸۰ درصد نقدینگی بیش از ۴۳۰۰ هزار میلیارد تومانی در اختیار بانک‌هاست و بانک‌ها در گزارش تسهیلات اعطایی و تأمین مالی خود اعلام می‌کنند که هر ساله ۷۰ درصد از وام‌ها را به تأمین سرمایه در گردش بنگاه‌ها اختصاص می‌دهند، اما بازهم تولیدکنندگان واقعی از کمبود سرمایه در گردش بنگاه‌ها شکایت دارند.

بدین ترتیب مشخص است که نظام تأمین مالی اقتصاد ایران یعنی بانک به درستی کار واسطه‌گری مالی را انجام نمی‌دهد از این‌رو لازم می‌باشد که ذره بین اقتصاد ایران روی عملکرد بانک‌ها تمرکز کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نقدینگی پای خود را روی گاز گذاشته است و تخته گاز می‌رود، اما وضعیت تأمین مالی در اقتصاد ایران نامناسب گزارش می‌شود زیرا تولید کنندگان به دلیل کمبود نقدینگی زیر ظرفیت واقعی فعالیت می‌کنند و همیشه از کمبود سرمایه در گردش گلایه‌مند هستند در این میان گزارش‌ها نشان می‌دهد که بانک‌ها ۸۰ درصد نقدینگی را با ابزار پرداخت سود تضمین شده از کف جامعه جارو کرده‌اند با این حال به‌طور مجدد به دلیل کمبود منابع از بانک مرکزی هم اضافه برداشت دارند در چنین شرایطی این سؤال مطرح می‌شود که وقتی عمده جامعه تاکنون وامی از بانک دریافت نکرده‌اند بانک‌ها با این همه منابع واقعاً چه می‌کنند که باز هم خودشان با کمبود منابع روبه‌رو می‌شوند و دخل و خرجشان با هم نمی‌خواند.

عطاالله بهرامی در گفت‌وگوی با «جوان» با بیان اینکه کار بانک‌ها فقط واسطه‌گری مالی است، گفت: طی ۱۰ سال اخیر خلق پول ۱۰ برابر شده است در حالی که کمتر کسی به وام دسترسی دارد و این تناقض موجود در اعداد و ارقام به‌دلیل این است که تولید کننده خرد به تسهیلات دسترسی ندارند و این موضوع به این معنی نیست که ۳۰ درصد در این موضوع مشکل داریم.

این کارشناس اقتصادی گفت: ۷۰ درصد از پول را بانک‌ها به زیر مجموعه‌های خودشان وام دادند نه به خاطراینکه تولید کننده هستند بلکه به خاطر اینکه در بازار دارایی‌ها شرکت کنند و سفته بازی کنند و ارز بخرند و ملک بخرند و طلا و سکه و سهام بخرند و هر چند وقت یک‌بار با کوچ نقدینگی به این بازار و آن بازار اشخاص دارنده اطلاعات سود‌های کلان ببرند و بازنده این نوسان قیمت نیز مردم عادی هستند.

بهرامی با اشاره به اینکه خروج بانک از فعالیت واسطه‌گری مضرات زیادی برای اقتصاد به همراه دارد، اظهار داشت: تنها ۵ تا ۲۰ درصد تولید کنندگان به تسهیلات دسترسی دارند این در حالی است که بخش زیادی از بنگاه‌های مذکور به نوعی با بانک یک حشرونشری دارند وجود چالش کمبود نقدینگی در بخش تولید و حتی حوزه‌هایی که ایران در آن بخش‌های مزیت برای توسعه و حتی رقابت با بهترین بنگاه‌های بین‌المللی را دارد از این جهت است که بانک‌ها به عنوان عمود اصلی تأمین مالی در اقتصاد ایران از حالت واسطه‌گری مالی خارج شده‌اند.

وی افزود: بانک‌ها باید طبق تکلیف عمده منابع خود را وام دهند و اصولاً بانک کاری به‌جز این ندارد که سپرده بگیرد و تسهیلات بدهد و کارمزد هم بگیرد در حالی که با تورم عمومی ۴۰ درصد سپرده می‌گیرند و تنها حدود ۱۵ درصد در مجموع به سپرده‌گذاران سود می‌دهند عمده منابع را به گونه‌ای تسهیلات می‌دهند که از طرفی اقتصاد رشد و توسعه ندارد و از طرف دیگر معوقات بانکی پیوسته با رشد مواجه می‌شود.

بهرامی با اشاره به اینکه بانک‌ها از ریل صحیح فعالیت واسطه‌گری بانکی خارج شده‌اند، گفت: بانک‌ها علاوه بر اینکه عمده پول را از جامعه جارو کرده‌اند (تحت قالب سپرده‌های سود‌دار تضمینی) از منابع بانک مرکزی هم برداشت می‌کنند و با این کار خلق پول را سریع‌تر می‌کند به همین دلیل است ۸۷ درصد خلق پول را بانک‌ها انجام دادند و ۱۳ درصد آنرا دولت انجام داده است. یعنی دولت و معضل کسری بودجه تنها ۱۳ درصد در خلق نقدینگی نقش دارد و الباقی آنرا بانک‌ها و به ویژه بانک‌های خصوصی در اقتصاد ایران رقم زده‌اند.

بهرامی تصریح کرد: در چهار سال اخیر بیشتر تسهیلات تکلیفی بانک‌های خصوصی کشور صفردرصد بوده و بانک‌های دولتی ۴ هزار میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی داده‌اند که عملاً مبلغ خاصی هم نبوده است.

وی افزود: به گفته همتی رئیس اسبق بانک مرکزی تسهیلات تکلیفی به ضرر بانک مرکزی بوده در صورتی که اصلاً چنین چیزی وجود ندارد و آماری هم در این رابطه وجود ندارد و به دستور همتی بانک‌های خصوصی در رابطه با ارائه تسهیلات اختیارات کامل داشتند که الان هم این اختیارات را دارند و باید در این زمینه فکر اساسی صورت بگیرد.

وی گفت: در نهایت تولیدکنندگان واقعی دسترسی به منابع بانکی ندارند، چون آنقدر سفته باز و دلال ایجاد شده‌اند که دیگر مجالی نمی‌دهند تسهیلات به تولید کنندگان واقعی برسد حال اگر قانون محکمی برای ممانعت از تأمین مالی سفته بازان وضع شود آن وقت است که بانک‌ها به دنبال تولید کنندگان می‌گردند که به آن‌ها وام بدهند.

بهرامی عنوان کرد: در کشور‌های غربی بانک‌ها از کارمندان دولتی می‌خواهند که بیایند و وام بگیرند به این دلیل که مشتری خوش حسابی هستند اصولاً کار بانک چیزی بجز دادن تسهیلات نیست به عنوان مثال یک بانک در آلمان نمی‌تواند سکه بخرد یا دلار بخرد بلکه فقط مجاز است که پولی که در اختیار دارد را به عنوان تسهیلات به افراد غیر بدهد و سود اندک دریافت کند و اینکه بانک‌ها در کشور ما بدنبال وام گیرنده نیستند برای این است که وام را به تولید کننده واقعی نمی‌دهند./ منبع: روزنامه جوان

منبع: فردا

کلیدواژه: نقدینگی بانک ها سفته بازی تولید کنندگان اقتصاد ایران بانک مرکزی تأمین مالی بانک ها واسطه گری بنگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۴۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی

امتداد - بانک مرکزی با ابزار‌های موثر فرصتی را فراهم کرد تا تقاضای سفته‌بازی وارد بازار ارز نشود و فضا برای ورود تقاضا‌های حقیقی باز شود.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، جعفر قادری؛ عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به عملکرد بانک مرکزی در خاموش سازی مدبرانه تنش‌های ارزی هفته‌های اخیر در کشور اظهار کرد: یکی از موضوعات مهمی که در بیش از یک سال گذشته جزیی از عملکرد موثر بانک مرکزی محسوب می‌شود، ورود درست به بازار ارز در راستای جلوگیری از التهاباتی است که با هدف تخریب معیشت مردم و کسب سود عده قلیلی بر پا شده است.

وی در این باره تاکید کرد: بانک مرکزی در روز‌هایی که شاهد نوسان هیجانی بالا رفتن نرخ ارز بودیم تلاش کرد تا با سیاست‌های درست و عدم دامن زدن به افزایش قیمت، بازار ارز را به خوبی مدیریت کند، ضمن اینکه درباره هیجانی بودن این نوسانات به خوبی و درستی اطلاع رسانی کرد.

نماینده مردم شیراز در مجلس گفت: آگاهی دادن بانک مرکزی به دارندگان سرمایه‌های خرد مبنی بر اینکه نباید در دام سفته بازانی افتاد که چند روزی به دنبال بالا بردن کاذب تقاضای ارز در بازار هستند تا منافع مالی خود را تامین کنند، سبب شد بسیاری از مردم وارد این مسیر نشوند و در کنار التهاب آفرینان بازار ارز قرار نگیرند.

قادری افزود: اطلاع رسانی بانک مرکزی موجب جلوگیری از زیان بسیاری از مردم شد؛ چرا که سفته بازان با ایجاد فضای هیجانی کاذب به دنبال بالا بردن نرخ ارز با نمایش وجود متقاضی بسیار زیاد در این بازار بودند؛ در حالی که مشخص بود بازار به سرعت افت می‌کند و قیمت ارز به نرخ‌های سابق برمی گردد.

این نماینده خانه ملت تصریح کرد: در این شرایط بانک مرکزی با ابزار‌های اطمینان بخش و موثر فرصتی را فراهم کرد تا تقاضای سفته بازی وارد بازار نشود و فضا برای ورود تقاضا‌های واقعی باز شود.

بساط گرانفروشی ارز جمع شد

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: بانک مرکزی با تخصیص درست و به موقع ارز مختص واردات کالا‌های اساسی و نهاده‌ها باعث اطمینان بیشتر در فعالان اقتصادی شد؛ بنابراین زمینه‌ای برای وجود تلاطمات در بازار ارز باقی نماند و به این دلیل بساط گرانفروشی ارز و بازار گرم کنی بالا بردن نرخ ارز هم جمع شد.

وی معتقد است: در چنین شرایطی مردم نیز نباید اسیر التهاب آفرینی‌های دلالان ارزی شوند و منابع مالی خود را در جایی هزینه کنند که ممکن است به همان سرعتی که بر قیمت آن افزوده شده به همان سرعت نیز در مسیر کاهش نرخ قرار بگیرد؛ درست شبیه به روندی که در افزایش و کاهش نرخ ارز طی روز‌های اخیر شاهد آن بودیم. در واقع مردم باید بدانند اسیر شدن در این بازار‌ها به زیان آنهاست لذا نباید به چنین التهاباتی دامن بزنند.

قادری تاکید کرد: بانک مرکزی در چنین شرایطی باید روش‌های متعددی را در پیش بگیرد تا بخشی از مردم که نگران حفظ قدرت خرید هستند بتوانند قدرت خرید خود را حفظ کنند؛ مثل سپرده گذاری ارزی که می‌تواند منجر به کاهش تلاطمات ارزی در چنین زمان‌هایی شود.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی، بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی بدتر از تحریم خارجی است
  • گلایه تولیدکنندگان از کمبود نقدینگی و تأخیر بسیار زیاد بانک مرکزی در تخصیص ارز/ سیاست‌هایی که در حال متوقف کردن تولید است/ خودتحریمی در کشور بدتر از تحریم خارجی است
  • بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد
  • مدل جدید اعتبار سنجی بانک ها برای دریافت وام ؛ خلافی خودرو هم تاثیرگذار شد؟
  • کاهش اتکا به تسهیلات بانکی با اجرای قانون تامین مالی تولید
  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می‌دهد
  • اجرای قانون تامین مالی تولید، اتکا به تسهیلات بانکی را کاهش می دهد
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • بانک ها هیچ دلیل و علاقه ای برای پرداخت وام به مردم ندارند!